Vlaanderen heeft een rijke volkskultuur, in elk dorp of gehucht is er wel een of andere toneelgroep te vinden. Zemst vormde hierop geen uitzondering en had er zelfs twee , " De toneelvrienden " enerzijds en de " KWB " anderzijds.Tot in de jaren 1955-56 brachten de eerste volavond-toneelstukken en de anderen kerstspelen.
Waarom beide groepen er omstreeks die tijd mee ophielden is ons niet gekend.
Bij de KWB was er steeds de interesse om de draad opnieuw op te rapen. Einde 1969 wist toenmalig voorzitter Albert Silverans dan toch een aantal mensen warm te krijgen: de directeur van de lagere school Juul Verdoodt, Marcel Muyldermans, en Eddy Lauwers allen bestuursleden van KWB.
In de KWB alleen waren er niet genoeg geinteresseerde acteurs, maar toen bleek dat er in de jeugdclub Tramalant ook  interesse was voor toneel werden de koppen bij mekaar gestoken en men besloot om samen in zee te gaan.
De repetities werden aangevangen in de biblioteek van de school, en men zou gaan spelen in het Patronaat.
Repeteren in deze zaal was onmogelijk,het was winter en er stond slechts één oude mazoutstoof die meer rook dan warmte produceerde.
Toen het moment om affiches te drukken aanbrak moest er naar een naam worden gezocht.
In beperkt comité pijnigde men ten huize Verdoodt zijn hersens hierover, alle mogelijke bloemennamen werden er bij gesleurd, doch geen enkele werd goed bevonden.Het was uiteindelijk de vrouw des huizes ( die niets met de vergadering te maken had ) die met de naam 't Groeit kwam aandraven.
Was het omdat bloemen groeien, of omdat ze hoopte dat de kring zou groeien en bloeien ?
Het antwoord doet niet ter zake het kind had uiteindelijk zijn naam: 't Groeit was geboren.

Op 18 en 19 april 1970 werd de eerste productie voor het voetlicht gebracht, " Morgen staat het in de krant " van J. Sluyter.

De verstandhouding tussen de 3 groepen: KWB,Tramalant en 't Groeit (dat ondertussen een eigen leven was gaan leiden ) bleef goed.Ook toen door omstandigheden in 1986 eerst Tramalant en later KWB zich terugtrok uit de organisatie.
Van dan af leidde de kring zijn eigen leven.

Teken ons Gastenboek
Silverans Jean 30.03.2018 doe zo verder.
Michael De Meersman 16.02.2018 Waw wat een mooie website!
Neem even de tijd om ons gastenboek te ondertekenen. Dank u.
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.